EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

XIV. CHOVATEĽSKÝ DEŇ SLOV. PINZGAUSKÉHO DOBYTKA

V obci Podtureň sa 5.V.2009 stretli chovatelia PINZGAUSKÉHO DOBYTKA. Súčasťou tradičného, v poradí už XIV. ROČNÍKA CHOVATEĽSKÉHO DŇA SLOVENSKÉHO PINZGAUSKÉHO DOBYTKA bol aj aukčný nákupný trh mladých plemenných býkov.

Toto tradičné plemeno sa chová v horských podmienkach severného Slovenska od čias panovania kráľovnej Márie Terézie. Žiaľ, v súčasnosti ho v čistej podobe nájdeme len v niektorých lokalitách Liptova, Oravy, Spiša a horného Šariša,

Plemeno je nenáročné, chodivé s kombinovanou úžitkovosťou úžitkovosťou mliekovomäsovou. V minulosti malo aj uplatnenie ako ťažná sila a tvorilo štvrtinu z celkového stavu slovenského chovu hovädzieho dobytka. Teraz tvorí z tohto pohľadu iba tri percentá. Chovatelia ho nahrádzajú plemenami s vyššou priemernou dojivosťou.

Na tradičnom chovateľskom dni sa stretlo 16 chovateľov z Liptova, Oravy a Spiša. Hlavným účelom týchto stretnutí udržiavanie vzájomných kontaktov v záujme zachovania vzácneho genofondu pinzgauského dobytka. V plemennej knihe aktuálne figuruje iba približne 2000 geneticky čistých pinzgauských kráv.

Aj keď sme stabilnými návštevníkmi a aktívnymi pomocníkmi v rámci prípravy tohto podujatia , tohtoročné stretnutie bolo z našej strany poznačené absenciou účasti študijného odboru agropodnikanie na chovateľskom dni, ktorého sa zúčastnili len triedy 1.PV + 2.PV učebného odboru poľnohospodárska výroba. V prípade, že získame fotografie z podujatia, radi ich sprístupníme na našej stránke

autor: T.H

Fotogaléria

OBLASŤ CHOVU SLOV. PINZGAUSKÉHO DOBYTKA
Oblasť chovu je vyznačená zele
BÝK SLOV. PINZGAUSKÉHO DOBYTKA
DOJNICA SLOV. PINZGAUSKÉHO DOBYTKA

Prílohy

.docCHARAKTERISTIKA SLOV. PINZGAUSKÉHO DOBYTKA