EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

FILMOVÉ PREDSTAVENIE : Nicholas G. Winton: Sila ľudskosti

Dňa 6.IV.2009 mali triedy 1.AŽP, 1.ME, 1.AM, 2.AŽP, 2.ME úvod pondelkového vyučovania spestrený účasťou na filmovom predstavení dokumentu od slovenských tvorcov Mateja Mináča a Patrika Pašša : Nicholas G. Winton: Sila ľudskosti. Tento dokumentárny film dostal v roku 2002 prestížnu cenu International Emmy Award 2002.
Pre študentov, ktorí sa premietania nezúčastnili a majú záujem dozvedieť sa o obsahu tejto unikátnej dokumentárnej snímky prinášame krátku recenziu.

Film je o mužovi, ktorého odvaha a láska prekonali všetky hranice. Dokument, o tom, že kto jeden život zachránil, akoby zachránil celý svet. Krásne motto, inšpiratívneho a ľudského filmového diela.
V roku 1938 sa Nicholas Winton, ako mladý začínajúci burzový maklér, viac-menej náhodne ocitol s priateľmi na dobrodružnom výlete v Prahe. Zrazu však stál tvárou v tvár ku kritickej situácii českých utečencov, ktorí museli opustiť pohraničné oblasti Československa, anektované Nemeckom a rozhodol sa, že im pomôže. Z vlastnej iniciatívy, bez akýchkoľvek prostriedkov zariadil, zorganizoval a zaplatil odvoz tisícok, prevažne židovských detí, z ktorých sa mu 669 podarilo prepraviť cez hranice hitlerovského Nemecka, až do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov a to dokonca aj pred svojou manželkou Gretou. Jej sa však na povale domu podarilo nájsť jeho knihu výstrižkov a spomienok na zachránené deti, a tak hrdinský čin nezostal navždy utajený. Hlavne vďaka nej tak mohol vzniknúť tento unikátny film.
Citovo nabitý dokument o slušnosti, láske a sile ľudskej odvahy je kolážou veľkého množstva unikátneho dobového a archívneho materiálu, ktorý sa režisérovi Matejovi Mináčovi podarilo prestrihať a sceliť do umelecky hodnotnej a často aj veľmi emóciami nabitej podoby. Dojemnosť nie je postavená na cielenom citovom vydieraní, ale na skutočnosti zobrazenie činov obyčajného človeka, schopného zachrániť stovky mladých životov. Sám Winton o "svojich" zachránených deťoch, medzi ktorými nájdeme aj kanadského novinára Josepha Schlesingera (vo filme vystupuje ako sprievodca príbehom), pochádzajúceho mimochodom z Bratislavy, britského režiséra Karla Reisza (Francúzova milenka), či spisovateľku Věru Gissingovú, alebo bývalého britského ministra, lorda Alfreda Dubsa, povedal: "Z tých, ktorých som stretol, sa všetkým darí dobre, niektorým veľmi dobre, niektorým nie a mali smutný život, ale taký je už svet, lenže aj smutný život je stále ešte život, keby sa vtedy nedostali von, nemali by ani ten." Nicholas Winton dodnes žije, má cez 100 rokov a volajú ho "britský Schindler".

Pedagogický dozor a hlavná organizátorka tejto akcie p.p GUOTHOVÁ mohli skonštatovať, že film sa stretol u naších študentov so značným záujmom, ktorého potvrdením je fakt, že premietranie bolo bez rušivých momentov a za tento prístup k účasti na tejto akcii patrí študentom poďakovanie za vzorné správanie.

autor: T.H

Fotogaléria


Nicholas Winton v roku 1939 s

Nicholas Winton v čase natáčan
ATMOSFÉRA FILMOVÉHO PREDSTAVENIA
Úvod a záver premietania patri
ATMOSFÉRA FILMOVÉHO PREDSTAVENIA.
ATMOSFÉRA FILMOVÉHO PREDSTAVENIA