EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

PREDNÁŠKA : BÁSNICKÁ SKUPINA OSAMELÍ BEŽCI

Básnickú skupinu pod názvom OSAMELÍ BEŽCI vytvorili traja autori slovenskej modernej poézie a prózy: Ivan Štrpka, Peter Repka a Ivan Laučík. Túto básnickú skupinu prišla v piatok 13. februára 2009 predstaviť v rámci prípravy na MS našim štvrtákom Bc. Viera KUNOVÁ z Liptovského múzea v Ružomberku. Jej prednáška bola doplnená autentickými zážitkami s liptovským rodákom Ivanom Laučíkom, ktorý nás opustil 12. mája 2004 a tak naplnil slová svojej básnickej zbierky HAVRÁNOK.
...“ Píšem vám z budúceho prázdna
vklineného už do tejto chvíle a z neistého
miesta na mapách,
Tu zariekam vetristú noc,
aby nezhášala naše sviece,
keď už marcové hviezdy musia vyšumieť...“

Stručná charakteristika skupiny básnickej skupiny OSAMELÍ BEŽCI :

Vznikla v roku 1963 pokusom publikovať v časopise Mladá tvorba svoj manifest. Uverejnili napokon dva manifesty - prvý, pod názvom Návrat anjelov, uverejnili spolu so svojimi básňami v prvom čísle časopisu Mladá tvorba z roku 1964, a druhý uverejnili v tom istom časopise v piatom čísle z roku 1964 pod názvom Prednosti trojnohých slávikov. Manifesty boli v tej dobe veľmi provokatívne, nakoľko odmietali nielen oficiálne hodnoty, vojnu a komunizmus považovali za abstraktné pojmy pre svoju generáciu, ale taktiež odmietali tvorbu niektorých autorov (napr. Andrej Plávka). Odmietali tiež zasahovanie ideológie do literárnej tvorby a protestovali proti vtedajšiemu spoločenskému systému.

Všetci traja autori debutovali v rokoch 1968 - 1969 a svojou originálnou tvorbou sa odlišovali nielen od súdobej slovenskej lyriky, ale dokázali sa odlíšiť i jeden od druhého. Rozvíjali básnickú viacvýznamovosť a básne pre nich znamenali možnosť sebavyjadrenia, zbavenú akýchkoľvek zábran. Okrem Ivana Štrpku sa na obdobie normalizácie odmlčali, a znovu začali pôsobiť až v 90. rokoch 20. storočia.

autor: A.G + T.H

Fotogaléria

Prednášajúca Bc. Viera KUNOVÁ