EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

22. III. 2012 SVETOVÝ DEŇ VODY

V roku 1992 vyhlásilo valné zhromaždenie OSN, 22. marec za Svetový deň vody. . Leitmotívom pre rok 2012 je Water and food security – Voda a potravinová bezpečnosť.

 Stav, keď majú všetci ľudia kedykoľvek fyzický a ekonomický prístup k dostatočnej, bezpečnej a výživnej potrave, ktorá spĺňa ich výživové potreby a potravinové preferencie pre aktívny a zdravý život - takto možno definovať potravinovú bezpečnosť. Mnohé bežne konzumované potraviny majú mimoriadne vysokú vodnú náročnosť (vodnú stopu). Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa napríklad na výrobu 1 pizze margherita spotrebuje 1216 litrov, na výrobu 1 hamburgera 2400 litrov a na produkciu 1 kg hovädzieho mäsa viac ako 15-tisíc litrov vody.

Denný pitný režim človeka vyžaduje približne 2 litre vody, no na produkciu dennej potravy na osobu vychádza jej spotreba od 2- do 5-tisíc litrov! Vysoké nároky ľudí na vodu, ktorá je nevyhnutná pre život, životné prostredie a pre rozvoj ľudskej spoločnosti, spôsobujú svetový smäd. V oblastiach s nedostatkom vody žije v súčasnosti až 1,6 miliardy ľudí a tento počet sa stále zvyšuje.

Aj tohtoročný sviatok vody neostal na našej škole bez sprievodných aktivít. Je potešujúce, že  sa okrem tradičného organizátora podujatí v rámci Svetového dňa vody na našej školy, ktorým boli žiaci študijného odboru technológia ochrany a tvorby ŽP, do organizovania akcií zapojili aj členovia Žiackej školskej rady. Ich pričinením sa prvýkrát uskutočnila „ochutnávka vody“. Ostatné akcie už majú rutinný charakter – súťaž o najkrajší plagát, propagujúci Svetový deň vody, premietanie filmov o význame vody. 

POZNÁMKA : Víťaza súťaže o najkrajší plagát s tematikou Svetového dňa vody môžete pomôcť vybrať tým, že priamo na nástenkách alebo s využitím fotogalérie v rámci tohto príspevku, si vyberiete ten, ktorý sa Vám najviac páči. Svoj výber s označením plagáta / 1 až 14 - takto sú označené v rámci fotogalérie článku / s uvedením priezviska a triedy, vhodíte do schránky ŽŠR. Vyhodnotenie súťaže bude po Veľkonočných prázdninách.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2010/2011

22. III. 2011 SVETOVÝ DEŇ VODY :

www.zsslm.sk/index.php

Školský rok 2009/2010

22. III. 2010 SVETOVÝ DEŇ VODY - EXKURZIA III.ŽP : VODA KOLÍSKA ŽIVOTA A PRAMEŇ ZDRAVIA :

www.zsslm.sk/index.php

 

 

 

 

autor: T.H A.H

Fotogaléria

ČASŤ VÝTVARNÝCH PRÁC BOLA UMIESTNENÁ NA
NÁSTENKE ŽŠR
HLAVNÉ MIESTO PREZENTÁCIE PRÁC BOLO UŽ TRADIČNE
VO VESTIBULE ŠKOLY
OCHUTNÁVKA MINERÁLNEJ VODY