EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

NÁVRAT K SVETOVÉMU DŇU ŽP - VYHODNOTENIE SÚŤAŽE O NAJKRAJŠÍ PROPAGAČNÝ PLAGÁT

S časovým odstupom sa týmto príspevkom ešte raz  vraciame k Svetovému dňu ŽP, ktorého súčasťou bola na našej škole , okrem iných aktivít aj súťaž o najkrajší propagačný plagát s tematikou ŽP. Práve výsledky súťaže sú dominantnou časťou  príspevku a fotogalérie

             5. jún - Svetový deň životného prostredia
 
     Už vyše 20 rokov si každoročne vďaka iniciatíve OSN 5. júna pripomíname Svetový deň životného prostredia - World Environment Day.
     Tento deň je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí, ktorá sa konala v dňoch 5. až 16. júna 1972 v Štokholme pod heslom „Je len jedna Zem“. Štokholmská konferencia upriamila pozornosť svetovej verejnosti na potrebu riešiť problémy životného prostredia v záujme zachovania existencie ľudstva na planéte Zem. Problémy životného prostredia nadobúdajú globálny charakter presahujúci hranice štátov a kontinentov, a preto aj ich riešenie si vyžaduje spoluprácu na medzinárodnej úrovni. Účastníci konferencie zo 112 štátov z celého sveta schválili Deklaráciu o životnom prostredí človeka, po prvýkrát deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a zároveň navrhli globálny systém pozorovania Zeme.

     Svetový deň životného prostredia je dňom plným pestrých aktivít ako sú pouličné preteky, bicyklové show, zelené koncerty, literárne a výtvarné súťaže na školách, sadenie stromčekov či rôzne upratovacie a recyklačné kampane. Je to takisto mediálna udalosť, ktorá inšpiruje tisícky novinárov k napísaniu nadšených i kritických článkov a reportáží o životnom prostredí. Je to aj príležitosť pre televíznych dokumentaristov, fotografov, organizátorov besied, prezentácií a sympózií podať správu o svojom vzťahu k životnému prostrediu. V mnohých krajinách dodržiavanie tohto sviatku je príležitosťou pre podpísanie či ratifikáciu dôležitých medzinárodných dohôd a niekedy vedie aj k vytvoreniu stálych vládnych štruktúr zaoberajúcich sa ekonomickým plánovaním a environmentálnym manažmentom.
 
     Na našej škole sme vymysleli k príležitosti „osláv“ Svetového dňa životného prostredia súťaž o najzaujímavejší propagačný plagát odboru, v ktorom mali byť (okrem prvkov týkajúcich sa konkrétneho odboru) zakomponované aj prvky životného prostredia. Do súťaže sa zapojili triedy: I. ŠP, II. ŠP, III. ŠP, II. A., II. ŽP a III. ŽP. Keďže ostatní žiaci našej školy neprejavili záujem ani podieľať sa na vyhodnotení jednotlivých plagátov, s pani uč. Čapkovičovou sme sa rozhodli, že každý odbor bude mať svoj vlastný propagačný plagát.
 
     Víťazmi sa stali triedy: II. A, II. ŽP a III. ŠP. Osobitne chcem vyjadriť poďakovanie pani uč. Táničke Kůsovej, ktorá na svojich hodinách nemeckého jazyka pripravila so žiakmi krásny plagát na tému životné prostredie a jeho ochrana.

 SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2009/2010

 4.VI.2010 : ENVIROMENTÁLNA VÝCHOVA - PRAKTICKÁ ŠKOLA LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ
www.zsslm.sk/index.php
 
Školský rok 2008/2009
 
5.VI.2009 : SVETOVÝ DEŇ ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA NA NAŠEJ ŠKOLE
www.zsslm.sk/index.php
 

autor: M.T T.H

Fotogaléria

PROPAGÁCIA SÚŤAŽE
VÍŤAZNÝ PLAGÁT ZA TRIEDU II.A
VÍŤAZNÝ PLAGÁT ZA TRIEDU II.ŽP
VÍŤAZNÝ PLAGÁT ZA TRIEDU II.ŠP
POZÝVAME VÁS NA PREHLIADKU VŠETKÝCH PLAGÁTOV