EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

17.VI.2010 : ODBORNÁ EXKURZIA - ESOX PLAST s.r.o.

Dńa 17.VI.2010  sa triedy študijného odboru technológia ochrany a tvorby  životného prostredia zúčastnili odbornej exkurzie vo firme ESOX -PLAST, spol. s.r.o. , ktorá má sídlo v Uhorskej Vsi v tesnej blízkosti rieky Váh. Ešte pred  skompletizovaním  textovej časti a fotogalérie od priamych účastníkov exkurzie uverejňujeme profil firmy .

 ESOX-PLAST , spol. s.r.o., pôsobí na trhu od roku  1994. Disponuje moderným strojným vybavením a vysokokvalitným ľudským kapitálom. Kvalita všetkých vývojových a výrobných procesov je garantovaná certifikátom kvality podľa ISO 9001:2000. Hlavným výrobným  programom je dizajn   a  výroba lisovacích foriem a nástrojov pre technické výlisky a ich sériové lisovanie . Tieto technické výlisky sú určené hlavne pre automobilový a elektrotechnický priemysel.
Formy vyrábané v môžu dosahovať max. rozmery  1000x750x700 mm a hmotnosť 5000 kg. Vo vlastnej lisovni realizujú lisovanie sériovej produkcie plastických výliskov na lisoch s uzatváracou silou 250-6000 kN.

Podrobnejšie informácie o firme môžete získať na :www.esox.sk/sk/profil-spolocnosti

PRÍSPEVOK OD ÚČASTNÍKOV EXKURZIE

17. jún 2010 - Exkurzia – Esox – Plast, spol. s r. o.,
Uhorská Ves
    
 
     Dňa 17. júna 2010 sa žiaci druhého a tretieho ročníka z odboru Technológia ochrany a tvorby životného prostredia zúčastnili tematickej exkurzie vo firme Esox – Plast, spol. s r. o., v Uhorskej Vsi.
           Kvalifikovaní pracovníci z firmy pre nás pripravili zaujímajú prezentáciu o spoločnosti a previedli nás celou prevádzkou. Nás zaujímalo, ako majú vo firme vyriešené nakladanie s odpadom a jeho separáciu. Dozvedeli sme sa všetko, čo nás zaujímalo a ostali sme milo prekvapení, ako firma dbá o čistotu nielen v samotnej prevádzke, ale i chráni svoje okolie a hlavne životné prostredie.
 
   Esox – Plast, spol. s r. o. je dynamicky sa rozvíjajúca spoločnosť    pôsobiaca na trhu od roku 1994. Disponuje moderným strojným vybavením s vysokokvalifikovaným ľudským kapitálom. Kvalita všetkých vývojových a výrobných procesov je garantovaná certifikátom kvality podľa ISO 9001:2000. Hlavným výrobným programom je design a výroba lisovacích foriem a nástrojov pre technické výlisky a ich súčasti. Vo vlastnej lisovni spoločnosti sa realizuje lisovanie sériovej produkcie plastických výliskov. V oddelení konštrukcie používajú 3D CAD systémy UNIGRAPHICS NX a SOLID EDGE. Optimálne navrhovanie foriem im umožňuje simulácia vstrekovania CADMOULD. Využívanie týchto prostriedkov umožňuje spoločnosti minimalizovať množstvo skúšok nimi vyrábaných foriem, ako aj pružne reagovať na možné požiadavky modifikácie od ich zákazníkov. Spoločnosť vyrába svoje produkty na strojných zariadeniach renomovaných výrobcov. Montáž produktov vykonávajú skúsení pracovníci, ktorí sa venujú všetkým detailom tak, aby výsledný výlisok zodpovedal všetkým definovaným kvalitatívnym požiadavkám. Firma Esox – Plast, spol. s r. o. úzko spolupracuje so zahraničnými spoločnosťami, napr. Valeo (Italy), či Schneider Electric (France).
 
          V samotných prevádzkach spoločnosti sme nemohli fotografovať, ale pre ilustráciu a pamiatku na tento deň dodávame aspoň pár fotiek s našimi tváričkami. Žiaci mali za domácu úlohu pripraviť referát o absolvovanej exkurzii.
 
… a čo na ňu povedali? ….
 
Ivanka Filipeková (II. ŽP):
 
     „Vo štvrtok 17. 06. 2010 sa trieda II. A III. ŽP zúčastnila exkurzie v spoločnosti ESOX – PLAST sídliacej v Uhorskej Vsi blízko pri Liptovskom Jáne. Táto spoločnosť funguje na trhu od roku 1994.
Keď sme dorazili na miesto, už nás očakávali a všetko bolo pripravené. kvalifikovaný pracovník spomenutej spoločnosti nám veľmi pekne odprezentoval prezentáciu týkajúcu sa ich spoločnosti. Dozvedeli sme sa celkom zaujímavé veci ako napríklad, že kvalita všetkých vývojových a výrobných procesov, resp. technológii je garantovaná certifikátom kvality podľa ISO 9001:2008. Hlavnou výrobou je výroba lisovacích foriem, z ktorých dostaneme požadované plastové súčiastky. Ich výrobky sa vyvážajú až do Indonézie a Mexika, čo je v skutku zaujímavé kde až sa môžeme stretnúť s výrobkami tejto spoločnosti. Asi ako jediný na Slovensku disponujú strojmi, ktoré sú schopné obstriekať aj iný materiál ako je napr. kov. Dozvedeli sme sa, že cena jedného lisu sa môže vyšplhať až do výšky 199 164 €, čo je v prepočte na našu starú menu až 6 000 000 Sk.
     Po odprezentovaní prezentácie sme sa presunuli do lisovne, kde nám technológ poukazoval čo ako funguje a aké zaujímavé výrobky z toho ktorého lisu vychádzajú. Videli sme aj ľudí ako pracujú. Niektorí to mali ľahšie, iní zas ťažšie, ale všetci vykonávali svoju prácu dôkladne.
     Veľmi sa mi páčilo ako to tam bolo všetko vyriešené. Nikde nebola žiadna rezerva v zmysle, že v celej lisovni som si nevšimla miesta, kde by bolo niečo, čo by nemali vyriešené a mohlo by ich to prekvapiť.
Všimla som si aj veľký LCD monitor, ktorý nazývajú „svetyňou“, pretože sa z neho dá vyčítať prakticky všetko, čo potrebujú vedieť. Takto sme postupne obišli celú miestnosť a presunuli sme sa do nástrojárne, kde nás ďalší kvalifikovaný technológ oboznámil s programovaním a výrobou foriem. Programovanie je proces skutočne náročný a niekedy sa môže stať, že pracovník programuje aj 3 hodiny a výroba výrobku trvá len pol hodinu.
     Títo ľudia – programátori, musia byť veľmi dôkladní a precízni vo svojej profesii. Tam som pochopila, že lisovňa by sa bez nástrojárne nepohla, pretože práve v lisovni sa používajú lisy vyrobené v nástrojárni.
     Obaja sprievodcovia odpovedali na naše otázky takmer okamžite a snažili sa vysvetľovať to, na čo sme sa pýtali tak, aby sme tomu mohli porozumieť, aj keď to bolo pravdepodobne dosť zložité.
     Na exkurzii sa mi páčilo a som rada, že som získala nejaké nové informácie a rada by som ju absolvovala ešte raz.
     Rada by som sa zúčastnila aj viacerých exkurzií podobného charakteru, pretože sledovať ako niečo vzniká, či už sú to plastové výrobky, alebo napr. výroba papiera ma vždy zaujímalo.“
 
 
      Andrejka Homzová (II. ŽP):
 
      „Exkurzia na ktorej sme sa zúčastnili bola veľmi zaujímavá a určite sme si niečo odniesli. Celé dve hodiny, ktoré sme tam strávili boli podané veľmi zaujímavo a nenudilo nás to ako väčšina hodín v škole, napriek tomu, že už sme sa varili vo vlastne šťave a v prevádzke bolo dosť teplo, zato patrí obdiv ľudom ktorí tam pracujú.
      Tak a teraz niečo o firme. Firma vznikla v roku 1994, je zameraná na výrobu foriem a následne na výrobu všelijakých plastových výliskov. Firma sa časom vybudovala a rozrástla aj o nových zamestnancov. Dnes majú vývoz do zahraničia a prijímajú zákazky od zahraničných značiek elektro- spotrebičov, či automobiliek. Ich výrobky môžeme nachádzať aj v „našich autách“.
     Je pozoruhodné, čo všetko stojí za výrobou takých malých dielikov plastu, aj jedna forma, ktorá dokonca môže vážiť až 2 t a jej hodnota je aj 1 000 000 Sk. Musím uznať, že nikdy by mi nenapadlo, čím všetkým prešla tá malá plastová sranda, ktorú držím v ruke, no po tejto exkurzii už to viem.
    Za povšimnutie stojí aj to, ako sa firma ukážkovo stará o odpad, ktorý ich firma vyprodukuje a musíme uznať, že ho určite nie je málo, no ale oni dokážu aj odpad spracovať, a ten, ktorý nespracúvajú, tak ho ukážkovo vytriedia a postarajú sa o odvoz. Keby takto všetky firmy rozumne hospodárili so životným prostredím myslím, že svet by bol hneď krajší.“
 
Romanko Konfál (II. ŽP):
 
     „Je to firma na spracúvanie plastu na rôzne výrobky do áut,umývačiek, foťákov, notebookov a všetkých zariadení, v ktorých sa plastové výrobky používajú.
 
Postup pri výrobe:      
- Zákazník musí doniesť nápad či už na papieri alebo v dátovej forme
-        Podľa toho nápadu sa musí vyrobiť presná forma
-        Potom sa forma vloží do stroja v ktorom je zmes roztaveného plastu a ten sa vstrekne pod vysokým tlakom do formy
 
-        Stroje v tej firme pracujú prakticky nepretržite a neuveriteľne presne až na tisícinu milimetra.
-        O odpad majú postarané naozaj veľmi dobre, za firmou ani nikde v okolí nebol žiadny odpad všetko sa odváža autorizovanými firmami a nebezpečný odpad majú dobre zabezpečený, aby sa nedostal do cudzích rúk.
-        Vyrobené diely sa vyvážajú do celého sveta.
-        Ročné obraty firmy sa pohybujú okolo 7 000 000 €, a firma má okolo 130 zamestnancov.
 
     Táto exkurzia bola dosť poučná čo sa týka výroby plastových výrobkov a veľmi sa mi páčilo opracovávanie kovu mosadzným drôtom.“
 
 
Lucka Kmeťová (II. ŽP):
 
     „17. júna 2010 boli žiaci II. a III. ŽP na exkurzii vo firme Esox Plast. Počas tejto exkurzii nás pracovníci oboznámili s prácou, ktorú vykonávajú. Vysvetlili a ukázali nám ako fungujú stroje s ktorými pracujú...
Firma Esox Plast je zameraná na výrobu rôznych plastových súčiastok prevažne pre automobilový a elektrotechnický priemysel. Súčiastky sú rôznych veľkostí, tvarov. Sú vyrábané veľmi kvalitne a presne podľa predstáv zákazníkov.
     Budova v ktorej sa firma nachádza je rozdelená na dve časti, lisovňu a nástrojovňu. Zamestnanci, ktorí tam pracujú ovládajú prácu so zložitými programami, ktoré riadia stroje, ktorými sú vyrábané výrobky.
Táto firma je veľmi úspešná. Spolupracuje s rôznymi podobnými zahraničnými firmami a má veľa zahraničným klientov, ktorým vyrába požadované výrobky.
     Na firme sa nám páčilo aj to, že je šetrná voči životnému prostrediu, tým že aj nepotrebný odpad, ktorý vzniká pri výrobe nejakého výrobku vedia zamestnanci ďalej využiť a spracovať. Tým vzniká len minimum odpadu. Tento nepotrebný odpad, ktorý už ďalej nespracovávajú predávajú Maďarským firmám, kde ho inak využívajú.“
 
 
Katka Filipeková (II. ŽP):
 
     „Dňa 17. 06. 2010 sme spolu s triedou 3. ŽP uskutočnili exkurziu do firmy Esox Plast, ktorá sídli v Uhorskej Vsi. Po príchode nám kvalifikovaný pracovník urobil v konferenčnej miestnosti prezentáciu o firme a oboznámil nás s priebehom exkurzie po firme. Prezentácia bola zaujímavá. Dozvedeli sme sa, že firma Esox Plast je rodinnou firmou, ktorú vlastnia traja súrodenci (jeden brat a dve sestry). Tiež sme sa dozvedeli, že zásobujú automobilový a elektrotechnický priemysel komponentmi, ktoré sami vyrábajú. Po skončení prezentácie sme sa spolu s ďalším pracovníkom presunuli do lisovne. V lisovni sme sa pristavili pri každom lise a dôkladne si poprezerali ako funguje. Jeden lis by vyšiel od 4 000 000 do 6 000 000 Sk. Sú to veľmi drahé stroje, ktoré však pracujú precízne. Po prehliadke lisovne sme sa s druhým pracovníkom (technológom) presunuli do priestorov nástrojárne. Tam sme sa dozvedeli, že pracovník musí vedieť naprogramovať program tak, aby všetko správne fungovalo. Naprogramovať program je veľmi náročné a obyčajne to trvá aj 2 až 3 hodiny. Táto firma má dobre vyriešenú likvidáciu odpadov. Drevené palety si zoberú ľudia z okolia a ostatný odpad má presne určené miesto a teda nič sa tam po zemi len tak nepovaľuje. Pravidelne chodia „zberače odpadov“ z firiem, kde tento odpad následne likvidujú, alebo použijú použiteľné zvyšky pre vlastnú spotrebu a výrobu. Dozvedeli sme sa, že táto firma má zrušenú aj celozávodnú dovolenku a stroje sa vypínajú len na Veľkú noc a na Vianoce. V tejto firme pracujú kvalifikovaní technológovia a usilovní robotníci. Inak povedané: vo firme Esox Plast sa „maká“ a tak to má byť.“
 

autor: T.H

Fotogaléria