EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

5.VI. - 8.VI.2010 : NÁVŠTEVA FRANCÚZSKYCH ŠTUDENTOV NA NAŠEJ ŠKOLE.

Príspevok je v štádiu spracovania.

V dňoch 5. - 8.6.2010 našu skolu navštívili študenti poľnohospodarskej školy zo Francúzska. Študenti sa stručne oboznámili s Liptovom, vykonali túru hore Prosieckou a dole Kvačianskou dolinou a navštívili tiež niekoľko fariem ( Liptovská Sielnica, Lipt. Mikuláš ), pozreli si našu školu, porovnali ju s podmienkami vo Francúzsku. V utorok 8.6. navštívili ešte iné regióny Slovenska ( Zvolen, Banska Bystrica, Nitra, Bratislava) a vrátili sa domov.Študenti neboli z našej družobnej školy LYCÉE AGRICOLE /CFAAD 36
CHATEAUROUX, ale z iného regiónu Francúzska. Veríme, že počas pobytu u nás získali pekné zážitky zo života na Slovensku a tak sa ďalšia oblasť Francúzska, po ich príchode domov dozvie o našej krásnej krajine.

Prosiecka a Kvačianska dolina zanechala u naších  hostí z Francúzska veľmi silný dojem a preto sme sa rozhodli , že okrem  fotogalérie, ktorá sa viaže na túru naších hostí v uvedených dolinách, poskytneme v príspevku aj krátku charakteristiku prechodu cez Prosiecku dolinu. Táto časť príspevku môže poslúžiť ako inšpirácia pre strávenie voľných chvíľ v krásnej prírode.

 

CHARAKTERISTIKA TÚRY PROSIECKOU DOLINOU

Medzi čarokrásnymi dolinami v okolí má Prosiecka dolina osobitné postavenie. Svojou rozmanitosťoutotiž nemá široko-ďaleko konkurenciu.

Vchádza sa do nej z dediny Prosiek. Hneď na úvod nás čaká asi najpôsobivejší úkaz celej doliny - Vráta. Ide o dve vysoké skalné steny stojace oproti sebe. Pomedzi ne preteká zurčiaci potôčik, ktorý túto nádheru vytvoril. Pokračujúc ďalej zistíme, že potok sa stráca v podzemí a opäť sa objaví až na konci doliny. Zvyšok trasy teda prechádzame po suchom koryte bývalého potoka.

Všade navôkol nás sprevádza nádherná príroda s pestrými skalnými útvarmi. Z križovatky „Sokol“ sa možno dostať k 15m vysokému vodopádu „Červené piesky“ a ďalej pokračovať do skalnatej časti doliny. Tieto skalné rokliny je potrebné zdolávať rebríkmi, ktoré však majú pevnú konštrukciu, takže sa niet čoho obávať. Rebríky by mali zvládnuť i starší návštevníci.

Prekvapením pre každého je prítomnosť železničných koľajníc zabudovaných v skalnatých bralách. Zdá sa to až neuveriteľné, ale v minulosti cez tento pomerne neschodný terén premávali vozy – jedná sa o pozostatok starej cesty.

Zdolajúc túto skalnatú časť, dostávate sa na idylickú lúku Svorad, odkiaľ môžete pokračovať v náučnom chodníku na Veľké Borové, prípadne obohatiť vašu túru výstupom na Prosečné. Tiež je možnosť odbočiť do doliny Liptovskej Anny. Kto sa však dostal až sem a má dostatok času, nemal by si nechať ujsť pokračovanie v ceste na Mlyny oblazy, z ktorých sa dá zídením Kvačianskou dolinou vrátiť do východiskového bodu túry.

Prosiecka dolina sa vám určite vryje do pamäte. Ľudia, ktorí ju raz navštívili, sa sem veľmi radi vracajú, pretože tu zakaždým objavia niečo nové. Dolina často mení svoju tvár a tak nám pripravuje pri každej návšteve nejaké prekvapenie. 
 

SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2009/2010

4/ 12.II. 2010 : PIATY KRÁT FRANCÚZSKO Francúzska. Návšteva 4 pedagógov a 9 študentov z LYCEÉ AGRICOLE / CFAAD 36.Vedúcou skupiny bola pani Catherine GUYON , ktorá našu školu navštívila už viackrát.www.zsslm.sk/index.php

 

Školský rok 2008/2009

3/ 19.VI.2009 - 12.VII.2009 : FRANCÚZSKO PO ŠTVRTÝ KRÁT - Letná výmenná prax

 www.zsslm.sk/index.php

19.VI.2009 - 12.VII.2009 : FRANCÚZSKO PO ŠTVRTÝ KRÁT - Letná výmenná prax - fotogaléria

www.zsslm.sk/index.php

2/ 26.II.2009 TRETÍ KRÁT  FRANCÚZSKO Navševa koordinátorky projektu FRENCH CHALLENGE – FRANCÚZSKA VÝZVA. pani Catherine GUYON. www.zsslm.sk/index.php

 

1/ DVAKRÁT VO FRANCÚZSKU

LETNÁ ODBORNÁ PRAX VO FRANCÚZSKU
LYCÉE AGRICOLE /CFAAD 36
CHATEAUROUX
22.8.2008-13.9.2008

PRVÉ EURÓPSKE STRETNUTIE 10000 MLADÝCH UČŇOV
PALAIS OMNISPORTS DE PARIS BERCY
2.10.2008 – 3.10.2008

www.zsslm.sk/index.php

 


 

autor: Z.L T.H

Fotogaléria