EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

4.V.2010 : XV. ROČNÍK CHOVATEĽSKÉHO DŇA PINZGAUSKÉHO DOBYTKA

A AUKČNÝ NÁKUPNÝ TRH NA PLEMENNÉ BÝČKY  SLOVENSKÉHO PINZGAUSKÉHO DOBYTKA

PODTUREŇ. Ani po 15 rokoch, keď v Podturni usporiadali prvýkrát chovateľský deň, najvýznamnejšieho typicky slovenského plemena pinzgauského dobytka, sa situácia v chove tohto plemena výrazne nezmenila k lepšiemu.  Počas tradičného stretnutia chovateľov, to skonštatovali najmä chovatelia zo severných a severovýchodných oblastí krajiny. Vzhľadom na to, že sa tohto podujatia  študenti našej školy  v posledných rokoch zúčastňujú v minimálnych počtoch / XV. ROČNÍKA sa zúčastnili len nekompletné tredy učebného odboru poľnohospodárska výroba /  v príspevku uverejňujeme rozhovor, ktorý poskytol týždenníku LIPTOV Ing. Ján PACIGA , predseda Zväzu chovateľov pinzgauského dobytka.
 
Počet stád sa znižuje
„V súčasnosti chováme na Slovensku takmer 6-tisíc kusov tohto plemena," povedal predseda Zväzu chovateľov pinzgauského dobytka Ján Paciga. Spolu s ďalšími zapálenými chovateľmi sa snaží, aby na Slovensku typické plemeno, vhodné na mäso aj mlieko, nakoniec celkom nevymizlo.
„Lenže počty stád sú čoraz nižšie," dodáva J. Paciga. Spoločnosť Agria v Liptovskom Ondreji chová 1250 kráv, z toho je len 250 pinzgauského typu. Ostatné sú plemena holstein.
Súčasťou 15. chovateľského dňa minulý týždeň bolo aj hodnotenie plemenných býčkov  a ostatných vystavených hospodárskych zvierat. „Ide síce o pôvodné európske plemeno z oblasti Pinzgau v Rakúsku, ale zvieratám sa darí v našich podmienkach veľmi dobre. Sú odolné nielen voči zime, ale aj voči suchu a horúčavám. Preto ich nájdeme aj v Kalifornii, Texase alebo  južnej Amerike," vysvetlil J. Paciga.
Vyšľachtili odolný dobytok
O začiatku šľachtenia pinzgauského plemena svedčia písomné  záznamy z rokov 1870 až 1880. Výraznejšie sa začalo pinzgauské plemeno formovať koncom 19. a začiatkom 20. storočia.
„Dlhodobým šľachtením vzniklo plemeno kombinovaného úžitkového typu, vhodné pre horské oblasti s tvrdšími podmienkami chovného prostredia, s pevnou konštitúciou a dobrou prispôsobivosťou, povedal J. Paciga. Podľa odborníkov pôsobí v podhorských oblastiach čierna krava rušivo. „Kombinované plemená sa vo svete, v zámorí nedoja. Na produkciu mlieka sú určené len mliečne plemená. Len v Rakúsku, na Slovensku, v Rumunsku   a v niektorých častiach Talianska toto plemeno doja. My si u neho veľmi ceníme aj to, že mlieko má vysoký obsah bielkovín a tuku. Plemeno je nenáročné a veľmi mobilné." vysvetlil J. Paciga.
Dojivosť predstavuje v súčasnosti 3 500 litrov mlieka počas laktácie. Slovenské pinzgauské plemeno neustále hľadá svoje ekonomické optimum. Aktuálne najväčším problém je nízka produkcia mlieka a jeho cena. Alarmujúce je znižovanie aktívnej populácie pinzgauského plemena nielen na Slovensku, ale aj v krajine jeho pôvodu, v Rakúsku.
 
Originál článku v týždenníku Liptov :liptov.sme.sk/c/5369191/pocet-stad-pinzgauskeho-dobytka-sa-stale-znizuje.html#ixzz0oGEbofom


SÚVISIACE ČLÁNKY

Školský rok 2009/2010

5.V.2009 : XIV. ROČNÍK CHOVATEĽSKÉHO DŇA SLOV. PINZGAUSKÉHO DOBYTKA : www.zsslm.sk/index.php

 

 

autor: T.H

Fotogaléria

SLOVENSKÝ PINZGAUISKÝ DOBYTOK
Typické slovenské plemeno doby