EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

12. II. 2010 – Exkurzia: Návšteva prvej fotovoltickej elektrárne v Liptove

                    Prvá liptovská fotovoltická elektráreň pripojená do distribučnej siete

     Dňa 13.1.2010 v Liptovskom Mikuláši spoločnosť GlodenSUN, Slovakia s. r. o. spustila prvú fotovoltickú elektráreň v Liptove. Spoločnosť začala týmto dňom nielen premienať čistú a obnoviteľnú energiu Slnka na ľudmi využiteľnú elektrickú energiu, ale aj predávať.
V čase pripájania FV elektrárne do distribučnej siete sa priklonilo aj počasie a na niekoľko desiatok minút jej aktivity sledovalo aj samotné Slnko.
    Pripojená FV elektráreň disponuje celkovým nominálnym výkonom 12 kW do distribučnej siete a jej očakávaná ročná produkcia je cca.15 000kWh.
                          Slávnostné otvorenie prvej fotovoltickej elektrárne za účasti primátora mesta Liptovský Mikuláš Jána Blcháča spolu s rektorom Žilinskej univerzity Jánom Bujňákom sa konalo dňa 22. 1. 2010 o 11.30 hod..
   Spoločnosť GoldenSUN navyše predstavila aj výskumno - vývojové testovacie pracovisko solárnej techniky, kde realizuje výskum a vývoj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, čím sa stáva unikátnou. Fotovoltickú elektráreň otvorili Mgr. Peter Župa, riaditeľ spoločnosti, primátor mesta Liptovský Mikuláš Ing. Jána Blcháč, PhD. a rektor Žilinskej univerzity prof.I Ing. Ján Bujňák,CSc..
      Elektráreň sa nachádza v areáli Detašovaného pracoviska Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Liptovskom Mikuláši. Spoločnosť má zároveň ambíciu časom vytvoriť v spolupráci s mestom a Žilinskou univerzitou výskumno - vývojový technologický cluster zameraný na výskum a vývoj obnoviteľných zdrojov energie. Ideou spoločnosti GoldenSUN je prinášať slnko do života ľudí a táto slnečná elektráreň je jednou z prvých krokov ako sa spoločnosť snaží realizovať jej vízie. Pripojením do distribučnej siete začala fotovoltická elektráreň premieňať čistú energiu Slnka na elektrickú energiu s jej očakávanou ročnou produkciou 15 000 kW hodín do distribučnej siete. Táto energia sa dostáva do domácností už od 13.januára, kedy bola elektráreň pripojená do siete.
 
       Na prvú fotovoltickú elektráreň v Liptove sa boli pozrieť aj naši žiaci všetkých troch ročníkov zo študijného odboru Technológia ochrany a tvorby životného prostredia. Odborný výklad o princípe fungovania, cenových reláciách a návratnosti „slnečnej elektrárne“ im podal pracovník výskumu a vývoja Ing. Jaroslav Župa.
    Verím, že i napriek nepriaznivému počasiu sa našim žiakom exkurzia vrátane odborného výkladu páčila a svoje teoretické poznatky z oblasti využitia slnečnej energie búdu môcť v budúcnosti aplikovať v praxi. Fotodokumentácia z exkurzie je uvedená v prílohe.
 

autor: M.T T.H

Fotogaléria