EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

CVIČENIE NA OCHRANU ČLOVEKA A PRÍRODY.

Celkom pekné počasie v závere októbra a na začiatku novembra využili triedy prvých a druhých ročníkov na absolovanie CVIČENIA NA OCHRANU ČLOVEKA A PRÍRODY / OČAP /. Ako prvá trieda absolvovala OČAP dňa 23.X.2009 I.PV. 27.X.2009 absolvovali OČAP I.A a I.ŠP. V úvode novembra ich nasledovali druhé ročníky. Konkrétne 4.XI.2009 II.AŽP a 5.XI.2009 II.ŠP. Bodku za jesennými OČAPMI dá 11.XI.2009 2.AM.
Do fotogalérie už tradične prispeli tredy II.AŽP a II.ŠP. Trieda II.AŽP si spestrila OČAP, ako to ilustrujú fotografie, aj zaujímavými zábavnými hrami, ktoré organizovala pani prof. Fričová.
Trieda II.ŠP, ktorá absolvovala OČAP v Jánskej doline zabezpečila v rámci príspevku aj krátky článok o jeho priebehu.

OČAP II. ŠP – Jánska dolina


Osem kilometrov dlhá Jánska dolina sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier a patrí k jej najkrajším dolinám. Dňa 5. novembra 2009 sa trieda II. ŠP zúčastnila kurzu Ochrany človeka a prírody pod pedagogickým dozorom triednej p. učiteľky Čapkovičovej a p. uč. Turzovej práve v tejto doline.

Žiaci sa prešli popri potoku Štiavnica, ktorého vody v doline vymleli množstvo krasových dutín, priepastí a jaskýň. Na informačnej tabuli sa žiaci dočítali, že je v doline vytvorených viac ako 150 kilometrov podzemných priestorov po oboch stranách doliny, kde si na svoje určite prídu jaskyniari. Jaskyne tu nie sú také známe ako v Demänovskej doline a ich návšteva je možná len za účelom výskumu v sprievode členov Slovenskej speleologickej spoločnosti.

Jánska dolina začína v obci Liptovský Ján a je vynikajúcim východiskom na rôzne túry, veľmi dobre sa dá odtiaľ dostať na Ďumbier a hrebeňovku Nízkych Tatier. Dolina je bohatá na vzácne druhy fauny a flóry, veľkým bohatstvom sú bohaté pramene minerálnych a termálnych vôd, ktoré mali možnosť vidieť aj naši žiaci. V celej doline je veľké množstvo ubytovacích možností, nachádza sa tu termálne kúpalisko.

Vymrznutí žiaci sa na záver svojej túry Jánskou dolinou zastavili v obecnej krčmičke na teplý čajík.
/ M.T. /

autor: T.H A.H. M.T.

Fotogaléria