EDUPAGE.orgRozvrh hodínZelená školaPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

Robot hral golf, žiaci floorball

V Spojenej škole na Demänovskej ceste v Liptovskom Mikuláši sa 10. júna konal už tretí ročník Poľnohospodársko-potravinárskeho dňa - dňa otvorených dverí.
Pri vstupe do areálu školy stáli dve biele plastové búdky. Žeby to bol nový druh kontajnerov na separovaný zber? Rozmýšľali sme nahlas. „Nie. Sú tam malé teliatka, presnejšie pinzgauský dobytok ,“ informovali nás študentky. Vidiac, že nechápeme, vysvetlili: „Staráme sa o ne na praxi, praxujeme na poľnohospodárskych podnikoch, boli sme aj pri pôrode. Niekedy musia teliatko ťahať aj siedmi, keď nechce vyjsť. Prišli sme sa pozrieť, či majú vodu, lebo je hrozne teplo.“
Aj nám bolo teplo a tak sme sa vybrali schladiť k neďalekému jazierku. Nebolo to však len obyčajné jazierko, ale s biošpirálou zloženou z liečivých rastlín, napríklad medovky, mäty, pamajoránu a iných. „Keď ráno idem do školy, občas si nejakú odtrhnem a uvarím si z nej čaj,“ prezradil riaditeľ školy Ing. Drahomír Krčmárek, ktorého sme stretli pri jazierku, a dodal: „Študenti sem radi chodia počas prestávok a voľných hodín a využívajú tento priestor, ktorý voláme ekoplocha, na oddych. Pri jazierku sú lavičky, vysadili sme tu niekoľko stromov a o chvíľu zasadíme ďalší - smrekovec opadavý. Taký tu ešte nemáme,“ povedal riaditeľ. Pri sadení smrekovca mu pomáhal viceprimátor Liptovského Mikuláša JUDr. Ján Droppa, predseda Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ing. Zoltán Strcuľa a krstná mama ekoplochy RNDr. Jana Júdová, PhD. Škola má certifikát Zelená škola, separujú v nej odpad, majú kompostovisko a monitorujú životné prostredie.
„Cieľom Dňa otvorených dverí je ukázať, čo všetko naši študenti robia, čo dokážu. Je určený hlavne pre žiakov základných škôl, ktorí sa budú onedlho rozhodovať, na ktorú strednú školu sa prihlásia. Dvere sú otvorené na všetkých učebniach, prezentujú sa v nich všetky študijné a učebné odbory, ktoré máme. Sú zamerané na poľnohospodárstvo, potravinárstvo, automatizačnú techniku, podnikanie a životné prostredie,“ prezradil Ing. Drahomír Krčmárek.
Kým si chlapci obzerali na školskom dvore poľnohospodársku techniku a niektorí si vyskúšali aj jazdu zručnosti na traktore, išli sme sa pozrieť do tried. V laboratóriu odboru mechanik elektrotechnik práve predvádzali robota. Študenti ho naprogramovali tak, aby hral golf, ale iba s červenými loptičkami. Keď mu dali modrú, ignoroval ju. „Dokáže, všeličo. Dá sa poskladať ako humanoid a kráčať, keby boli dvaja, môžu sa pretláčať, hrať sumo. Roboty dokážu všeličo,“ vysvetľoval Ing. Zdeno Morávek. Dodal, že študenti sa učia programovať nielen robotov, ale aj automaty napríklad pre riadenia malých vodných elektrární. Odbor Škola podnikania prezentovali študentky odeté v plachtách, na ktorých boli nakreslené písmenká a eurá. S prezentáciou, slovnou aj vizuálnou, im pomohli Ing. Anna Zubeková a PhDr. Eva Čapkovičová, ktoré vyučujú v škole predmety so zameraním na ekonomiku, manažment a marketing.
V ďalšej triede nás ponúkli syrom. Svojimi výrobkami sa v nej totiž prezentovala Liptovská mliekareň. Učebný odbor biochemik - mliekarenská výroba síce v Spojenej škole tento rok neotvorili, ale dúfajú, že na budúci otvoria. Žiaci tohto štúdia majú dokonca šancu získať štipendium. Štipendium od nového školského roku môžu získať aj žiaci v učebnom odbore agromechanizátor, opravár.
V spoločenskej miestnosti mohli žiaci nahliadnuť do školského časopisu Sopka, vyplnili malý dotazník a za odmenu dostali všetci šišky a čaj.
Súčasťou Dňa otvorených dverí boli aj 3 odborné prednášky pre vedúcich pracovníkov spolupracujúcich firiem na tému „Analýza interného a externého prostredia podniku“ (PhDr. Čapkovičová), „CSR – spoločenská zodpovednosť firmy “ (Mgr. Vaňová), „Krízová komunikácia firmy“ ( PhDr. Vojteková, redaktorka televízie TA3)
Na školskom ihrisku sa konali športové súťaže pre žiakov. Žiaci triafali do basketbalového koša a visiacej pneumatiky, strieľali zo vzduchovky, pokúšali sa streliť gól juniorskému brankárovi MHK32 Adamovi Mišurovi a mohli si vyskúšať floorball. V škole ho začali hrávať iba vlani zásluhou nového učiteľa a hokejového trénera Mgr. Jozefa Čontofalského. Floorball sa zapáčil žiakom aj učiteľom a koncom roka usporiadali turnaj.
Na Dni otvorených dverí mali návštevníci možnosť povoziť sa aj na koňoch z chovu na Mútniku, o ktoré sa študenti majú možnosť starať počas praktického vyučovania.

autor: Beáta Chrenková – MY Liptovské noviny

Sumár:
Na dni otvorených dverí sa zúčastnilo viac ako 400 žiakov základných škôl .
Akciu podporili:
• Liptovská mliekáreň a.s.
• PD Važec
• RD Pribylina
• PD Východná
• RD Hybe
• PD Kvačany
• LK – Servis s.r.o. Partizánska Ľupča
• Podtatranská poľnohospodárska spoločnosť s.r.o. Bobrovec
• AGRIA a.s. Liptovský Ondrej
• Agropodnik s.r.o. Bešeňová
• AGROTYP Ružomberok
• AGRO – RACIO a.s. Liptovský Mikuláš
• AGROTEM – PULZ, s.r.o. Liptovský Mikuláš
• Epona Mútnik s.r.o. Liptovský Mikuláš

autor: drak

Fotogaléria

PP deň 2008
Sadenie stromu roku 2008
PP deň 2008
Sadenie stromu roku 2008
PP deň 2008
Ešte ho zaliať životodarnou vo
PP deň 2008
... a hotovo.
PP deň 2008
Aj žiakom zo školy podnikania
PP deň 2008
Zavesí Adam Obrcian z 3.ŠP kor
PP deň 2008
Príchod žiakov ZŠ.
PP deň 2008
Prezentácia odboru škola podni
PP deň 2008
Radka Adámková z 2.ŠP určite d
PP deň 2008
Búdka pre teliatka plemena pin
PP deň 2008
Búdky pre teliatka plemena pin
PP deň 2008
Búdky pre teliatka plemena pin
PP deň 2008
Adam Mišura z 3.ME v akcii.
PP deň 2008
Adam Mišura v akcii.
PP deň 2008
Peťa Mesárošová z 2.AŽP.
PP deň 2008
Ochutnávka produktov Liptovske
PP deň 2008
Ochutnávka produktov Liptovske
PP deň 2008
Ing. Ján Letavaj predstavoval
PP deň 2008
Učebňa mechanizácie.
PP deň 2008
Učebňa automatizácie a elektro
PP deň 2008
Moderná technika v pohotovosti
PP deň 2008
V traktore sedia ôsmačky a dok