EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

26.9.2019 EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

Európsky deň jazykov aj na SOŠ polytechnickej!


Z iniciatívy Rady Európy v Štrassburgu sa každoročne od roku 2001 oslavuje Európsky deň jazykov dňa 26. septembra. Naša škola si pripomenula tento deň aj v tomto školskom roku.

Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

Pri príležitosti tohto dňa sa naši žiaci zúčastnili rôznych aktivít, ktorými si pripomenuli mnohojazyčnosť v celej Európe a nezabudli sme ani na náš štátny jazyk slovenčinu, ktorá je jedným z úradných jazykov Európskej únie.

Kvízové otázky sa týkali jazykových rodín, všeobecných otázok o jazykoch, boli o krajinách a ich jazykoch i o zaujímavostiach o jazykoch Európy a sveta. Žiakov zaujal aj kvíz o význame „zapeklitých“ slov v slovenskom jazyku, kde sa prvý krát stretli s mnohými slovenskými výrazmi, či už historizmami, archaizmami alebo cudzími slovami.

Študenti si potrápili jazyky na rôznych cudzojazyčných, ale aj slovenských jazykolamoch. Dôležitosť štúdia cudzích jazykov si pripomenuli žiaci aj na hodinách cudzích jazykov, kedy okrem vyššie spomínaných aktivít si pozreli aj film v pôvodnom znení – v anglickom jazyku.

Kultúrnu rozmanitosť a interkultúrne porozumenie rozvíjali študenti II.A triedy v odbore agropodnikanie a agroturistika a vybraní žiaci z odboru mechanik strojov a zariadení pod vedením pani učiteľky Ing. Zuzany Lovásovej aj na odbornej zahraničnej stáži vo Francúzsku, kde strávili 3 týždne vrátane 26. septembra. Na stáži si uvedomili dôležitosť učenia cudzích jazykov a okrem anglického, či nemeckého jazyka používali aj základné komunikačné frázy vo francúzštine. Odbornej stáži predchádzala aj kultúrna a jazyková príprava.

 

SÚVISIACE ČLÁNKY

26.9.2013 EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV AJ NA NAŠEJ ŠKOLE

autor: M.H, T.H

Fotogaléria

Prílohy

.pptxČO JE EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV
.pdfJAZYKOVÝ KVÍZ 1
.pdfKVÍZ O VÝZNAME ZAPEKLITÝCH SLOV V SJL
.pdfTONGUE TWISTERS