EDUPAGE.orgRozvrh hodínPracovné ponukyPrijímacie konanie pre šk. rok 2024/2025
Motto týždňa

“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire

Vyhľadávanie

Súťaž mladých bonitérov v Paríži

V dňoch 26. 02. 2018 až 02. 03. 2018 sme sa zúčastnili súťaže mladých bonitérov v Paríži. Zúčastnili sa žiaci Kristína Vojtková, teda ja, a Ján Hodoň. Ako pedagogický dozor bola s nami pani učiteľka Ing. Zuzana Lovasová. 

 

Naša cesta sa začala v pondelok cestovaním z Liptovského Mikuláša do Bratislavy vlakom. Z Bratislavy do Viedne autobusom a nakoniec z Viedne do Paríža lietadlom. Cesta bola dosť vyčerpávajúca a tak, po ubytovaní v hoteli sme si šli odpočinúť a načerpať síl na najbližšie náročné dni, ktoré nás čakali. Utorkové ráno sme začali chutnými raňajkami. Boli sme plní očakávania z výletu po Paríži. Videli sme Eiffelovu vežu či víťazný oblúk. Naše potulky pokračovali prechádzkou po ulici Champs-Élysées, ktorá sa považuje za najdrahšiu. Ďalej sme navštívili múzeum Musse De ORSAY, kde sme mohli obdivovať obrazy známych umelcov, ako napríklad Vincent van Gogh, Monet, Pissaro, Sisley a mnoho ďalších. Po ukončení kultúrneho spoznávania sme sa presunuli na výstavisko, na ktorom nás čakala príprava na zajtrajšiu súťaž. Večer sme boli súčasťou Európskeho bufetu, ktorým cieľom bolo spoznať pochúťky všetkých zúčastnených európskych štátov. Bolo to zaujímavé, ochutnali sme špeciality z rôznych krajín, počuli mnoho cudzích jazykov a vytvorili nové medzinárodné priateľstvá. Nakoniec sme šťastní z prežitého dňa a pekných zážitkov sa rozhodli zavŕšiť tento deň dlhým spánkom, aby sme mali dostatok energie na nasledujúci a zo všetkých najťažší deň.

 

V súťažné ráno, sme rýchlo a s malou dávkou nervozity, či očakávania zjedli raňajky, po ktorých sme sa presunuli na výstavisko, aby sme sa zaregistrovali a dostali pokyny a informácie o súťaži. Našou úlohou bolo ohodnotiť dve plemená a z každého dvojicu kráv. Na výber sme mali plemená Holstein, Charolais, Limousine. Na hodnotenie sme mali hodinu, potom sme mali čas do 18:30 na prehliadku výstavy. Videli sme hovädzí dobytok, kone, ovce, kozy, ošípané, hydinu, mačky a psy, exotické zvieratá, no aj rastliny a rôzne špeciality z exotických kuchýň. O 19:00 sa začalo vyhodnotenie súťaže a tí najšikovnejší boli odmenení diplomom. Aj keď sa nám nepodarilo umiestniť na popredných miestach, táto súťaž nám dala nové vedomosti, zážitky aj priateľstvá. Nasledujúce ráno nás čakal odchod domov a rozlúčenie sa s novými kamarátmi.

autor: Kristína Vojtková

Fotogaléria