“Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.” Christine Gregoire
PREČÍTALI SME ZA VÁS V JANUÁROVOM ČÍSLE SLOVENSKÉHO CHOVU : OŽIVENIE ŽV JE ZLOŽITÝ PROCES
Vzhľadom na to, že viacerí žiaci z našej školy pochádzajú z rodín, ktoré sa venujú podnikaniu v agrosektore, rozhodli sme sa uverejniť rozhovor s generálnym riaditeľom Sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Ing. Jánom VAJSOM, ktorý bol uverejnený v januárovom čísle Slovenského chovu. Rozhovor sa týkal Koncepcie rozvoja poľnohospodárstva do roku 2020. Koncepcia predpokladá aj oživenie živočíšnej výroby a rast počtu hospodárskych zvierat. Z objektívnych dôvodov je to zložitý proces, ktorý by mal cestou finančných podpôr vo všetkých pilieroch / priame garantované platby z EÚ, program rozvoja vidieka, vnútroštátna pomoc – národná prechodná platba / zabezpečiť zvýšenie sebestačnosti v potravinách a zvýšenie zamestnanosti v agrosektore. Vôbec nejde o malú sumu. Napríklad len finančný mechanizmus zo zdrojov vnútroštátnej pomoci – národnej prechodnej platby, každoročne ráta za obdobie 2014 – 2020 s 19 miliónmi € , ktoré pôjdu výlučne do živočíšnej výroby. Treba veriť, že toto „blýskanie „ na lepšie časy aj v živočíšnej výrobe splní svoj cieľ, lebo úbytok stavov jednotlivých druhov hospodárskych zvierat nadobudol katastrofálne rozmery. Príkladom môžu byť údaje o počte chovaných ošípaných.
Rok |
Počet prasníc |
Celkový počet ošípaných |
2005 |
80000 |
1100000 |
2013 |
41000 |
625000 |
V roku 2013 sa chovalo len 51,25 % prasníc základného stáda v porovnaní s počtom tejto kategórie ošípaných v roku 2005 a celkový počet ošípaných v roku 2013 predstavoval 56,8 % z celkového počtu ošípaných v roku 2005.
ČÍSLA BY BOLI EŠTE HROZIVEJŠIE, KEBY SME ŠTATISTICKY POROVNÁVALI SÚČASNOSŤ S ROKMI, KEDY BOL CHOV OŠÍPANÝCH NA VÝSLNÍ.
Je logické, že znižovanie počtu chovaných ošípaných sa premietlo aj do nárastu dovozu bravčového mäsa. V roku 2013 bola domáca hrubá produkcia bravčového mäsa v tonách jatočnej hmotnosti 80000 t a dovoz z krajín EÚ predstavoval 122000 t ! V percentách bol podiel domácej hrubej produkcie bravčového mäsa len 39,6 %
Poznámka : Generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva Ing. Ján VAJS je absolventom SPTŠ v Liptovskom Mikuláši, ktorú ukončil v školskom roku 1973/1974.
SÚVISIACE ČLÁNKY
Školský rok 2012/2013
2013 JANUÁROVÉ ČÍSLO SLOVENSKÉHO CHOVU- ROZHOVOR S ING. JÁNOM VAJSOM :
autor: T.H